След прибиране на реколтата трябва да се съберат и унищожат растителните остатъци. Много неприятели и болести зимуват в растителните остатъци, затова събирането и унищожаването им е от изключителна важност. Това пречи да се увеличи първоначалната зараза за следващата година, компостираните растителни остатъци могат да се използват след 4-5 години на площи с житни култури и царевица, но не и на културата, от която са те. Дълбоката есенна оран също е от важно значение, особено за райони с поява на вирусни болести.

Картофи

Картофите по време на съхранението се атакуват от редица болести, причиняващи гниене. В хранилищата трябва да се внасят само клубени без наранявания и деформации; да има непрекъснат контрол върху параметрите на температурата и въздуха.

Лук и чесън

За засаждане на лук и чесън трябва да се изберат площи, които са включени в рамките на 2-3-годишно сеитбообращение и да се използва здрав посадъчен материал.

Оранжерийно производство

Продължават грижите за засадените вече домати и краставици. Следи се за своевременно откриване на болести и неприятели – сиво гниене, листна плесен, черни листни петна, картофена мана, брашнеста мана по доматите, а по краставиците – брашнеста мана, кореново гниене и др.

Производство на разсад

Все още не е късно за предзимно засяване на семената за производство на разсади и засаждане на ранните оранжерийни зеленчуци, които ще се реколтират през февруари и март. Подготвят се разсади за отопляемите култивационни съоръжения (домати, краставици), за неотопляемите (маруля, салата). Обеззаразяването на почвата в стоманено-стъклените оранжерии е наложително да се извърши там, където не е правено през последните три години.

Подбор на доброкачествен посевен и посадъчен материал

Много важна предпоставка е изборът на качествен посевен материал в съчетание с оптималните сеитбени срокове, дълбочина и гъстота на сеитбата за бързо и дружно поникване на семената. Това води до намаляване на кореновите инфекции поради по-бързия и активен растеж, развитие и загрубяване на кореновата система.

Оставете коментар

Вашият емейл няма да е видим. Задължителните полета са отбелязани със *